Αντιδράσεις για τη σεξιστική δήλωση του ΓΓ του ΚΚΕ για τις φοιτήτριες που θα ψάχνουν «sugar daddies»

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει εντός και εκτός Βουλής η σεξιστική αναφορά του Δημήτρη Κουτσούμπα περί sugar daddies, προκειμένου να σχολιάσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για υιοθέτηση του σκανδιναβικού μοντέλου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Πέφτουν τα προσωπεία» σημειώνει το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μία άνευ προηγούμενου σεξιστική δήλωση.

Όπως σημειώνει, «με έκπληξη παρατηρήσαμε σήμερα από το βήμα της βουλής τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος να κάνει μια άνευ προηγούμενου σεξιστική δήλωση. Ποια ήταν αυτή; “Η επιβολή διδάκτρων οδηγεί φοιτήτριες να αναζητούν sugar daddies”.
Άραγε αυτή είναι η θέση και το επιχείρημα ενός αντιπολιτευτικού κόμματος απέναντι στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων;».

«Οι γυναίκες σήμερα παλεύουμε καθημερινά απέναντι σε μια πατριαρχική κοινωνία που δεν λέει να αλλάξει, γεμάτη έμφυλα στερεότυπα. Μια κοινωνία βίας και εξουσιαστικών συμπεριφορών απέναντι σε γυναίκες. Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι σεξιστικά σχόλια μέσα από το κοινοβούλιο των υποτιθέμενων υπερασπιστών της ισότητας. Πέφτουν τα προσωπεία για ακόμη μια φορά μετά την καταψήφιση του ΚΚΕ επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο. Η ισότητα δεν είναι μια λέξη προς τέρψιν ψήφων αλλά καθημερινός αγώνας και στάση ζωής…» τονίζει Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ένταση προέκυψε μεταξύ Νίκου Καραθανασόπουλου και των Στέλιου Πέτσα και Ζέτας Μακρή, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ απάντησε στην ανακοίνωση του Νίκου Ρωμανού πως «με το σύστημα που θρέφετε, μετατρέπετε τα κορίτσια σε συνοδούς πολυτελείας». Η υφυπουργός Παιδείας αντέτεινε πως πρόκειται για «απαράδεκτη σεξιστική δήλωση», ενώ τα αίματα άναψαν όταν ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως «λέτε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να φέρει την εκπόρνευση των κοριτσιών της Ελλάδας».

«Είναι αθλιότητα και ντροπή, να το πάρετε πίσω» πρόσθεσε. Να σημειωθεί ότι κριτική στον κ. Κουτσούμπα ασκούν πηγές του ΠΑΣΟΚ, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η Ζ. Κωνσταντοπούλου, ζητώντας από τον Δ. Κουτσούμπα να ανακαλέσει.

Επιμένει…

Επιμένει στο σεξιστικό σχόλιο περί φοιτητριών που λόγω των διδάκτρων θα αναγκάζονται να αναζητήσουν «sugar daddies» για να πληρώσουν τις σπουδές τους, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ με την οποία απαντά στη ΝΔ, επισημαίνεται ότι στην κυβερνητική παράταξη κάνουν ότι «δεν γνωρίζουν τα δημοσιεύματα και τις ανατριχιαστικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν νέες φοιτήτριες πατώντας πάνω και στο τεράστιο κόστος σπουδών»

«Στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν το αντιδραστικό κι αντισυνταγματικό τους νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης είχαν μέχρι τώρα καταφύγει στα ψέματα, την συκοφάντηση και τον αυταρχισμόΤώρα καταφεύγουν και στη γελοιότητα ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, στην αυτογελοιοποίηση» επισημαίνει το ΚΚΕ για το σχόλιο του ΓΓ του κόμματος που ξεσήκωσε σάλο, αναρωτώμενο παράλληλα αν «γνωρίζουν στη ΝΔ ότι η εμπορευματοποίηση της παιδείας σε μια σειρά από χώρες έχει οδηγήσει ακόμη και σε τέτοια φαινόμενα σήψης, σαν κι αυτά που κατήγγειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος σε εκπαιδευτικά “μοντέλα” του εξωτερικού»

Παράλληλα το ΚΚΕ τονίζει ότι «υποτιμητική και σεξιστική είναι η αποσιώπηση και η ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και κυρίως η στήριξη μιας πολιτικής που τα αναπαράγει, όχι η καταγγελία τους. Αν οι εκπρόσωποι της ΝΔ αναζητούν κατάπτυστες, απαράδεκτες, σεξιστικές και υποτιμητικές για το γυναικείο φύλο καταστάσεις, ας κοιτάξουν τις εκδηλώσεις της φοιτητικής τους παράταξης, κοινώς «ας κοιταχτούν στον καθρέφτη».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «η επιβολή διδάκτρων αναγκάζει φοιτήτριες να αναζητούν “sugar daddies” για να καλύψουν τις σπουδές τους. Μάλλον πρέπει να βρείτε άλλο καπιταλιστικό παράδειγμα να αντιγράψετε».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός δήλωσε στη συνέχεια ότι «ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, επιχειρηματολογώντας από βήματος Βουλής κατά των μη κρατικών Πανεπιστημίων, έκανε την αδιανόητη δήλωση ότι οι φοιτήτριες για να πληρώσουν τα δίδακτρά τους “θα αναγκάζονται να αναζητούν sugar daddies με τα γνωστά ανταλλάγματα”».

«Πρόκειται για μία κατάπτυστηαπαράδεκτησεξιστική και άκρως υποτιμητική για το γυναικείο φύλο δήλωση. Φανταστείτε μόνο τι θα γινόταν εάν αυτή η αθλιότητα είχε ειπωθεί από πολιτικό οποιουδήποτε άλλου χώρου. Τώρα, είναι απλώς Πέμπτη», δήλωσε ο Ν. Ρωμανός.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ:

«Στην προσπάθεια τους να υπερασπιστούν το αντιδραστικό κι αντισυνταγματικό τους νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης είχαν μέχρι τώρα καταφύγει στα ψέμματα, την συκοφάντηση και τον αυταρχισμό. Τώρα καταφεύγουν και στη γελοιότητα ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, στην αυτογελοιοποίηση.

Αλήθεια, δεν γνωρίζουν στη ΝΔ ότι η εμπορευματοποίηση της παιδείας σε μια σειρά από χώρες έχει οδηγήσει ακόμη και σε τέτοια φαινόμενα σήψης, σαν κι αυτά που κατήγγειλε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος σε εκπαιδευτικά «μοντέλα» του εξωτερικού;

Δεν γνωρίζουν τα δημοσιεύματα και τις ανατριχιαστικές διαφημίσεις στο διαδίκτυο που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν νέες φοιτήτριες πατώντας πάνω και στο τεράστιο κόστος σπουδών;

Προφανώς και τα γνωρίζουν, απλά τους ενοχλεί όταν ακούγονται γιατί αναδεικνύουν όλη τη μπόχα του σάπιου καπιταλιστικού κόσμου που εκπροσωπούν.

Υποτιμητική και σεξιστική είναι η αποσιώπηση και η ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα και κυρίως η στήριξη μιας πολιτικής που τα αναπαράγει, όχι η καταγγελία τους. Αν οι εκπρόσωποι της ΝΔ αναζητούν κατάπτυστες, απαράδεκτες, σεξιστικές και υποτιμητικές για το γυναικείο φύλο καταστάσεις, ας κοιτάξουν τις εκδηλώσεις της φοιτητικής τους παράταξης, κοινώς “ας κοιταχτούν στον καθρέφτη”.

Είναι βαθιά γελασμένοι, αν νομίζουν ότι με τέτοιες διαστρεβλώσεις και κουτοπονηριές θα ξεφύγουν από τη λαϊκή και νεανική οργή για το κατάπτυστο νομοσχέδιο που θέλουν να ψηφίσουν».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί